Äventyr i naturen

vandrare_i_bergen_459175702

Att vistas utomhus och insupa naturen hör för en del till vardagen, medans andra gör det mer sällan och en del gör det aldrig. Men att vistas i naturen innebär inte bara att plocka svamp och bär eller att titta på träd, det är så mycket mer än så.

Det kan vara ett helt äventyr att vistas ute i naturen. Det finns några vanligt förekommande friluftsaktiviteter, som fiske, skidåkning, vandring, cykling, fågelskådning och jakt till exempel. Till de mindre kända aktiviteterna, som ändå nått ut till en hyfsat bred skara människor, är Geocaching.

Geocaching innebär att du söker cacher som ligger gömda ute i naturen och du hittar koordinaterna till dessa på internet. Det finns appar till mobilen där du kan hitta koordinater och korta beskrivningar om cachen, du kan också söka efter cacher som finns nära dig där du befinner dig just nu tack vare GPS systemet i mobilen. Ligger cachen riktigt avsides där mobiler inte har bra täckning finns det även mer robusta alternativ.

En cache består utav en behållare som ligger gömd på en plats där en geocachare kan hitta den, men om du inte vet att den ska finnas i området ska du inte kunna dyka på den, men är normalt inte nergrävda. De finns i varierande storlekar och vissa är svåra att hitta på vintern. Normalt sett brukar det vara angivet hur lätta de är att nå, om man behöver hjälpmedel och vilken sorts cache det är. En del cacher har en logg remsa som ska fyllas i medans andra har logg och saker som ska bytas ut.

Gömmorna finns i några olika typer som den där man söker utifrån förutnämnda koordinater, sen finns det sådana som är lite svårare och man ska utifrån ledtrådar från cache till cache, hitta den slutgiltiga cachen, så kallade multi-cache. En annan variant är mystery-cachen som ofta brukar ha koordinater som inte har någon egentlig relevans till placeringen utav cachen, utan du ska lösa någon form av mysterium som slutligen ger dig de cachen placering.

Fler och fler böjar också söka sig till events inom geocaching. Som detta låter är det något som planeras i förväg där man släpper en rad nya geocacher på en viss plats vid en given tidpunkt. Detta har blivit ett sätt för många utövare av hobbyn att träffa andra att dela intresset med. Den som arrangerar eventet bestämmer om tid och plats och lägger upp informationen om detta på en geocachingportal. Många gånger är dessa helt gratis att ta del av. Det kan dock förekomma försäljning av utrustning, mat och dricka på samlingsplatsen. En del event har blivit så populär att de blivit ett årligt event.