Fiska även på vintern

Isfiske är en form av fiske vi nordbor har ägnat oss åt sedan urminnes tider. Detta är en spännande form av fiske som bjuder på något lite annorlunda jämfört med det fiske vi håller på med resten av året. Har man aldrig tidigare testat isfiske tänkte vi här ge några grundläggande tips.

Utrustningen

Kanske det bästa med isfisket är att man kan skaffa fiskeutrustningen för bara ett par hundralappar. Man behöver bara ett passande pimpelspö, ett par krokar och några pirkar räcker egentligen för att komma igång. Sedan behöver man förstås också en isborr för att säkrast ta sig igenom isen. Mest troligt har man redan kläder att vara ute på vintern, se speciellt till att hålla fötterna varma för att hålla hög bekvämlighet.

Platsen

Som i allt annat fiske gäller det ju att veta var fisken håller till. Vid isfiske har man fördelen att fiskarna oftare håller sig på en nivå, nära botten, där det är varmast. Det kan kräva att man behöver flytta ett par gånger innan man hittar ett stim med fiskar, men när man väl gör det kan man få många napp på ganska kort tid om man är snabb och effektiv.

Tekniker

När man först sänker ned metet i vattnet är det bäst att börja med lugna smidiga rörelser. Om det inte nappar kan man prova med lite snabba ryck och till och med låta metet sjunka till botten emellanåt. Med kortare dagar blir fisken också mer aktiv under gryning och skymning, så detta är ofta de bästa tiderna att vara på plats.

Återutsättning

Fiskar man och planerar att återutsätta fisken när man fångar det gäller det att ha en bra avkrokningsmatta, tång eller liknande där man snabbt kan lossa fisken och släppa tillbaka den. Är det många minusgrader och dessutom blåsigt ute bör man undvika att ta upp fisken ur vattnet överhuvudtaget då både huden och ögonen snabbt kan skadas i kylan. Sätter man ut många spön är det också viktigt att hålla noga koll på alla. Om fisken hinner svälja krokarna är risken stor att de inte går att återutsätta.