Höstfiska gädda – snabba tips

shutterstock_306784487

Gäddan börjar äta upp sig inför vintern och söker sig till svalt vatten. Många säger att de har problem att få upp gädda under hösten eftersom den inte är lika aktiv. Men egentligen är detta en stor ätperiod för gäddan. Planerar du din fisketur bra och följer våra råd, kommer du få en mycket mer lyckad fisketur. 

Planeringen

Se till att du har alla tillbehör du behöver för fisket. Man vill inte komma ut på sjön och märka att man saknar lina eller inte har rätt drag för området. Gå igenom fiskelådan.

Kolla också upp dina fiskekläder. Om du ska vada behöver plaggen vara hela och fodrade. Ska du ut på sjön behöver du flera lager för att hålla dig varm, extra viktigt om det är mycket vind ute.

Hitta gäddan

De bästa fiskarna vet att fiskelycka handlar om att hitta gäddan. Om de befinner sig på en plats på morgonen, då återkommer fiskaren till samma plats nästa morgon. Är fisken inte där på morgonen, återkommer fiskaren på eftermiddagen och försöker igen. Om du har hittat en plats som ger fångst, ska du fortsätta gå till denna plats. Skriv även upp var du hittar gäddorna.

Lär känna gäddan

En annan viktig del är att känna till så mycket som möjligt om fiskarten. Vet du hur den jagar,  hur den beter sig under de olika årstiderna och hur den övervintrar, har du betydligt större chans att få fångst. Under höstfisket kan det vara bra att veta att gäddan söker sig mot lovartstränder när det blåser kraftigt. Har det blåst bra i några dagar ska du kasta från strand och mot vinden: gäddan ligger nämligen riktad mot vinden och strömmen i väntan på byte.