Prova på havsfiske

Havsfiske är är inte direkt den vanligaste formen av fiske bland hobbyutövare här i Sverige. Men om du någonsin får chansen att prova på detta är det något vi varmt rekommenderar. Men samtidigt kan det vara bra att göra några förberedelser innan du ger dig ut på båten.

Har du inte varit ut till sjöss tidigare är det bra att läsa mer om allmän säkerhet ut på båten, även om du inte är den som styr båten finns det en mängd bra information att veta. Flytväst är något du vill försäkra dig kommer att finnas till hands. Om inte får du se till att skaffa en själv innan.

Havsfiske utförs ofta på djup över 20 meter. Ibland kan det till och med handla om djup upp emot 100 meter. Det säger ju sig själv att fiskespön och linor kommer behöva vara av det mer rejäla varianterna. Om fisket ni ska göra är på betydligt grundare vatten klarar ni er säkert med lite lättare utrustning. Vid tyngre havsfisken är det inte ovanligt att använda spöbälten.

Du kan skaffa speciella havsfiskerullar och de finns både som haspel- och multirullar. Multirullarna är dock de som används oftare då de inte bara rymmer mycket lina, utan även har en ordentlig broms. Tillsammans med denna utrustning är det vanligt att använda en linspridare som kan fördela linan på spolen och en linräknare för att pricka in rätt djup vid fiske av exempelvis gråsej och makrill som gillar att vistas i mellanvattnet.

När det sedan kommer till beten föredrar de flesta att använda naturligt bete. Ett av de mest populära beten är räkor då det är något de flesta kan nappa på. Men det kan även vara effektivt att använda bläckfisk, musslor, sniglar och krabbor.