Testa isfiske

Isfiske är en riktigt populär fiskeform man bara kan uppleva till fullo i mer nordliga klimat. Det är inte bara enkelt och billigt utan även riktigt effektivt. Abborre, röding, lake, sig, gädda, harr och öring finns alla med på menyn av fiskar man kan fånga på detta sätt. Här tänkte vi tipsa om hur man kommer igång med detta.

Till att börja gäller det ju att vara ordentligt påklädd då man är utsatt för både väder och vind. Ta speciellt och titta på vinterjackan i garderoben och se om den fortfarande håller måttet. Annars är det dags att köpa sig en ny och varm sådan.

En stor fördel med isfiske är att det inte alls kräver dyr utrustning för att komma igång. Man talar inte om mycket mer än några hundralappar, även om det precis som i allt annat fiske går att spendera mer om man tycker det är roligt. Allt man behöver är ett pimpelspö med lina, ett antal pirkar och några krokar. Se också till att ha med något att sitta på. Så klart kommer man även behöva skaffa en isborr för att ta sig igenom isen och så klart ska man alltid utrusta sig med säkerhet i åtanke.

Abborren är speciellt populärt att satsa på vid isfiske. Det kan kräva att man behöver göra ett antal hål innan man faktiskt hittar den, men när den väl nappar kan man många gånger få mer än en om man är snabb nog att kroka av och släppa ner pirken igen då det kan vara ett helt stim där nere. Vertikalpirken är ett bra sätt att fånga abborre. Denna pirk har en liten länk mellan själva pirken och kroken, och abborren hugger på kroken och inte pirken.

Balanspirken fungerar bra för större abborrar men är även effektiva när man fiskar röding och öring. Mormyska är en miniatyrpirk som är bra för regnbåge, harr och sik. Se till att veta vilken typ av fisk som finns i vattnet och skaffa rätt utrustning därefter.