Typer av fiske

289210-spinning-and-lake-fishing

All slags av fiske som sker som fritidssysselsättning, d.v.s. inte som yrke, klassas som sportfiske. Däremot finns det ett flertal grenar inom sportfiske vilket bygger på hur fisket utövas.

Spinnfiske

Den vanligaste är troligtvis spinnfiske. Vid spinnfiske används det som i dagligt tal kallas för ”kastspö” vilket är ett fiskespö med en rev på 50-200 meter. Längst ut på reven sitter det som ska locka fiskarna att hugga. Det kan exempelvis vara en wobbler, spinnare, jigg eller ett drag (skeddrag). På spöet sitter en rulle som gör det lätt att ”veva in” reven.

Fisket utövas vanligtvis på två sätt. Antingen står man land eller är i en båt och kastar ut draget med hjälp av spöet varpå man sakta rullar in reven. Genom detta dras draget i vattnet och lockar de större fiskarna att hugga. Ett annat alternativ är att ”ro drag”. Detta innebär att man sitter i en båt som åker och man låter då draget ”följa efter” båten. Det kallas fortfarande att ”ro drag” även om man idag oftare använder en motor för att få båten att åka framåt.

Mete

Den form av fiske som de allra flesta första gången i sitt liv möter är mete. En extremt enkel form av fiske där det i princip enbart behövs en krok och lina för att man ska kunna utföra det. Mete sker främst från brygga men de som vill få de lite större fiskarna tar sig ut i båt.

6363229-fishing-float

Det finns både enkla och billiga metspön som de mer avancerade och betydligt dyrare. Grundprincipen är ändå den samma. En pinne som det sitter en lina på längt ut. Längst ut på linan sitter en krok som betet ska fästas på. En bit upp från kroken sitter flötet som flyter på vattenytan. På så vis hålls kroken på lagom avstånd från botten.

På kroken kan olika slags bete sättas beroende lite på vad för slags fisk som fiskas. Vanligt bete är deg (vatten och mjöl), mask och majs.