Uppkopplad i naturen

Tack vare den fantastiska utvecklingen som skett under de senaste åren så kan vi vara uppkopplade på de flesta ställen oavsett var vi befinner oss. Det 4G nät som finns runt om i Sverige täcker stora delar av vårt land och oavsett om vi sitter på ett jaktpass eller är ute på fisketuren så kan vi koppla upp oss mot Internet.

Att vara uppkopplad i naturen innebär stora fördelar för den som ofta är ute i skog och mark. Vi har vant oss vid att konstant ha tillgång till Internet och att surfa via mobilen är idag vardagsmat. Vi kollar vår e-post och läser dagliga nyheter på våra skärmar. Vi spelar spel och lyssnar på musik, områdena för användning är oändliga. Sitter man på ett jaktpass kanske man vill vara koncentrerad på just jakten men vid pauser och liknande kan det vara trevligt med lite avkoppling av olika slag.

Den utveckling som skett de senaste åren tillför mycket för den som bor på landsbygden, och för den som vistas i naturen. Även och det finns svarta fläckar på kartan så kommer det förhoppningsvis vara ett minne blott inom en snar framtid. Den mobila uppkopplingen kommer mest troligt att att vara det som vi använder oss av i framtiden. Det känns som om att våra smarta telefoner och surfplattor blir allt bättre i vårt dagliga användande av internets olika tjänster.

Sverige har varit ett föregångsland när det gäller utbyggnad av det mobila bredbandet och 4G är alltså den fjärde generationens mobila bredband. För att ett nät ska få kallas 4G så krävs det att det kan erbjudas hastigheter på ungefär 100Mbit/sek fär den som nyttjar nätet i mobilen och 1Gbit/sek för stationär användning. Det var i början av 2009 som utbyggnaden av ett 4G-nät påbörjades i Stockholm av TelaiSonera, det har hänt en hel del sedan 2009 och numer så finns även Telenor och Tele2 som bygger sina egna mobila nät.

Hur det kommer att se ut i framtiden kan vi endast spekulera i, men förhoppningen är att hastigheten ökas på samtliga mobila nät som byggs. Det är ju vi som användare som kan ställa kraven på utbyggnad och högre hastigheter. Oavsett så är det fantastiskt att kunna sitta vid en sjö och känna lugnet och kunna nyttja den uppkoppling som man är van vid hemma i stan.